Friday, 9 May 2014

Mother's Day


Kali ni i letak video dengan lirik terus, Senang nak nyanyi kan? hehe

Omai2. Happy Mother's day to all mothers in the world.

Tahun ini I nak buat ucapan panjang lebar untuk emak2 yang ada di hati I.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Emak Saya
Mak, thank you.. for every thing, dari lahirkan saya, jaga saya (even dibantu oleh Tok and We, keke) bagi saya macam2, ajar saya buat homework (walaupon byk nya marah je. hoho), and for being my mother even just for 16 years. I tak bernasib baik nak ada mak lama macam orang lain, tapi thank you for those 16 years. My emak mungkin tak cakap lembut macam mak orang lain, tak rajin memasak macam mak orang lain, but i love her just the way she was. Bossy sikit, ada duit sorok (which i practiced sekarang, tapi always tak berjaya), garang sikit, suka tengok hindustan hari sabtu kat tv3 and all little things that you did, tersemat di ingatan I. If i were to chose who was my mother are, it will still be you. I love you.

We Saya.

Thank you we. Sebab ada dengan kami adik beradik sepanjang masa ni. Sejak kami lahir, sampai lah mak kami tader. I still remember, that one moment. I will never forget masa tu. Masa yang buat I rasa, i dont think there would be another women yang mampu buat macam tu. Thank you. You save us, from being felt like unwanted, in the very moment we lost our mother. You took four children in your home, make it like our own home. People might say, "she is your auntie, it her responsibility". No, it is not. I tak pernah jumpa lagi functioning family like mine sekarang. full stop. Thank you. Sebab selalu masak sedap. hahahaha. Masakan paling sedap dalam dunia I, selain dari masakan mak i yang i ingat2 lupa tu ialah masakan we I. Especially, asam pedas. Tak kisah la ikan ape pon, semua sedap. I know that i never say this to you, I love you.

Ma Kak Ina,

Kita berkenalan sekejap je. Tapi thank you ma. You gave me additional adik beradik. Additional joy. Additional everything.

Mak Ain,

Sambal cili api kerang. Mawi. haha. thank you mak cik. memperkenalkan saya kepada sambal cili api kerang yang tak dapat saya cari di mana2. dan melayan saya bersembang di kala ain tido (kompiden je kau kan ain, biar aku bersembang ngan mak kau je). sambil menonton CSI. Sepanjang persembangan kita tu banyak cerita dan cakap mak2 yang saya dapat. hehe.

Mak Nurul,

Thank you mak cik, sentiasa melayan angan2 saya yang nak jadi tukang jahit ni kononnya. Tapi haram tak jalan pon. haha. harap la gunting dgn pembaris tukang jahit je yg saya ada. 

Mak Pad,

Homai2. Maafkan saya kerana terlupa. hahaha. Thank you makcik sebab selalu masak masa saya selalu tumpang rumah makcik dulu. hehehe.

Mak Disha,

Thank you mak cik. selalu menyambut kehadiran saya di rumah mak cik masa saya matriks dulu. Masa tu saya melalui zaman emo. hahaha.

Mak Muin,

Omai2. I hope non of my schools mate is reading this. hahaha. thank you mak cik. u always bagi saya nasihat2 masa saya melalui zaman gelap saya. zaman saya baru sgt kehilangan mak saya, masa saya rasa macam hilang arah. You gave me nasihat mak2 yang saya kenang lagi sekarang. Mungkin kita tak jumpa or bercakap selalu. Tapi, i always remember you.


Mak Feer,

I never forget that sepanjang I form 3, i membesar dengan masakan mak cik. haha. Every week mak cik mesti dtg bawak bekal macam2. laksa la, cekodok la. hahaha. thank you.

Mak Shamsiah,

Mak cik ni if tanya sejarah hidup I dia pasti dapat jawab. hahaha. Sebab I n shamsiah sentiasa berada di tempat yg sama. sekolah rendah sama, sekolah menengah sama, matrik je lain, pastu ukm sama. haha. thank you mak cik.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

And, that's all. I think...

Kalau ada orang baca ni, pastu cakap 'ala, mak kita tader pon' huhu. jangan kecik ati. Kalau I kenal ur mom, pasti dia ada juga terselit juga dia hati i. Thank you to your mum, melahirkan uolls, membesarkan uols jadi macam sekarang and membolehkan kita berkawan.

Happy Mother's Day juga kepada kawan2 yang dah jadi emak, bakal jadi emak. hehe. 

It's Friday kawan2.

Happy weekend!!!