Friday, 25 January 2013

Graduasi Nur Zul Awanis

Cerita ni dah basi. haha. Tapi saja la kan. Daripada tader.

Konvo Angah was held on 2nd December 2012. Hari ahad. Petang pulak tu. so I and Acik Ina applied cuti on Jumaat and Isnin.

Kami bergerak on Sabtu  secara santai sebab grad nya kan ahad. sabtu cuma la hari jalan2 tapi kami terlalu santai sampai check in dekat hotel almost 4pm. Terlampau santai la tu.hehe. Kami stay dekat Rumbia Resort Villa dengan harga kurang RM300 semalaman (3r2b semi d house). Resort ni dekat Paka and amik masa lebih kurang 1/2 jam kot sampai UiTM. Kami terpaksa duduk dekat sini sebab book last minute and Dungun dah tader hotel kosong.huhu

 As for my opinion tempat nya ok la. swimming pool tak besar sgt tapi ok la. sempat la budak2 tu main air bagai. bilik nya pon ok. Even ada problem dengan aircond tapi servis nya cepat dan sebab tak boleh di baiki dia bagi kami kipas. (Tapi malam tu sejuk je aircond dia.nampak sangat tak sabor2 ptg tu)  For further info boleh check kat website dia. Sorry la I tader gambar bilik nya. hoho.

The best thing when you travel with parent is you dont have to think about where to eat.hehe. Malam tu ayah belanja makan dekat Dungun, tak ingat kadai apa. (so, tak membantu ok, tulis blog tapi sumer benda tak ingat) Then, breakfast pulak ada 2 coupon free from the resort. Tapi kami tak mengharapkan food kat situ sebab aim nak makan nasi minyak.hehe. Malam tu cakap kat ayah ' Esok if ayah rajin la kan, ayah kuar la pepagi cari nasi minyak. Kami makan kat sini je'. bangun2 pagi dah ada ns minyak. keke. heaven betol! (rumah ni ada pinggan mangkuk bagai)

So, lepak2 lagi. Angah punya konvo start pukul 2pm. pukul 12 kami dah check out and gerak ke UiTm. Fortunately, orang tak ramai sampai lagi. Kami pon amik kesempatan ni untuk bergambar sakan dekat stage dia.

The stage

Dewan

Saranghae!

Testing 1,2,3

Ready!

Si mata bulat.

Awanis and Daddy


Add caption

Us. Emi tader, tengah SPM masa ni

Lots of love

Lepas sibuk amik gambar ni, kami pon halau Angah and ayah pergi masuk dewan sebab kami nak jalan2 dekat pesta konvo dia and keluar beli keropok dan roti paung. hehe. Nasib la uolls kene tinggal. hohoho.. gambar jalan2 dalam phone Acik Ina. Will update once da transfer nanti.

Kila and I




Amboi2..


Lepas dah beli keropok and roti, kami pon balik ke UiTM semula untuk amik gambar beramai2. Kami ada tempah dengan satu booth ni Pakej Family berharga RM60. Okey la kualiti dia. it takes 1 month to arrive sebab kertasnya lain sikit dari yang boleh siap terus. 

Maafkan Acik Ina yang ta berapa pandai buat 'love' tu.haha

foooh...

Unofficial

laa..dah grad dah ko kila..(matila kalau dia baca.keke)



Us..
And, the official photo.hehe. I rasa cam comel gambar i dalam ni. dan2 edit and letak kat profile. keke


The end.




Multitask

alahai onn. mana janji ko nak update blog selalu?haha..

Aku tgh relax2 sambil minum kopi and makan roti. Tajuk kat atas tu adalah sebab aku ni rasa cam pening tengok nombor2 aku guna dekat google earth. sementelahan (ceh, ayat cam nak best) pulak report and record yang aku nak cari ni 2 tahun lepas punya and bukan aku buat.

Aku tak berapa suka nak share pasal kerja kat sini sebab bagi aku aku tak suka if orang judge kerja aku, co aku, or bos aku. Even sometime aku rasa nak meroyan but that is my own personal opinion and feeling.

Tapi the thing yang aku nak share is my opinion or my stand regarding buat kerja yang bukan kerja kita. Aku kerja dekat co yang biasa je. tak besar. geologist cuma aku sorang. skop kerja aku (official) buat report, supervised drilling works, liaison between authority, client and co aku dan kerja2 berkaitan.

Tapi unofficially aku juga buat kerja-kerja clerical, draught(wo)man, despatch, dan surveyor. Bukan nak berlagak tapi as long as aku rasa benda tu aku boleh buat, aku akan buat. Selagi tak mengganggu kerja wajib aku. That is why every instruction yang aku rasa bukan skop kerja aku aku akan tanya urgent tak sebab yada-yada(masukkan skop kerja sendiri.haha)

Aku tatau if orang (co aku) rasa ak berkira or ape. It just that in my opinion skop kerja wajib aku adalah priority. Yang lain-lain if tader masalah aku boleh cuba buat.

Entry ni entry tader tujuan. Cuma sambil2 tunggu external har disk di scan.hohoho


Thursday, 10 January 2013

What a day!

Assalamualaikum..

Morning uolls..Iolls dah kat opis. Kenapa? owh..i'l tell u..

Rumah kami di Pandan Jaya tader air. Actually dah start tader air since last 2 weeks. But at our house we still have air dalam tangki yang dah tadah and still ada air yang turun sikit2 dalam tangki tu. So all this while (2 weeks yang tader air) kami bertahan dengan air yang ada je la. Mandi sebaldi sorang. weekend pergi merantau ke rumah sedara mara yang dekat and minimise kan water usage.

BUT! nampaknya krisis ketiadaan air ni semakin meruncing bila air tangki pon dah habis. tengah malam tadi baru perasan and because of Acik Ina tak boleh tido die monitor ada air ke tak masuk dalam tangki. So, at 4.45 she called me (bilik sebelah je pon.haha) and told me that air memang tader and weolls pon fikir-fikir nak buat macam mana (means nak mandi mana.nak pikir apa lagi kan?air dah tader dah pon.huhu)

So i thought deeply and decided to bring all of them to my office at 5.00 am. My office ada air sebab dia di luar Kl.(hehe.lucky me). I did notified my boss and she replied at 6.00 am saying 'ok.noted' (Thank You boss!) So they all pon mandi and tinggal i kat office at 6.30 am. huhu. So, i pon ada dekat sini.

I am a bit upset not because of our condition (sebab kami bujang, tak payah pikir pasal anak nak mandi ke apa ke and kami boleh bawak kerete pegi cari air) but because of other people. I upset sebab i tader nampak pon lori hantar air ke apa ke dekat area rumah i. Tatau la if diorang hantar waktu i pergi keje kan? Tapi tak make sense kan sebab most of orang tader kat rumah. Pergi kerja. if housewife ada kat rumah pon, larat ke diorang nak angkat air 2-3 tingkat tu kan?

So, i now that we (people that are affected) will be sangat-sangat la bersyukur kalau ada pihak-pihak yang prihatin berkenaan isu tader air ni. Atleast if kerosakan tu tak dapat dibaiki urgently please hantar bekalan air. Even i mungkin tak pergi tadah (malas ank angkut tingkat 2) tapi i pasti ramai orang lain boleh guna.

Dengar-dengar air tader sampai Chinese New Year (which is a month away!). Macam mana la nasib kami ni agaknya..

Update:21.01.2013

Sekarang dah ada air!hiphiphooray!! dah ada air since seminggu lepas.alhamdulillah..tapi pelik kan tetiba je ada air mencurah2..hehe..harap2 lepas ni tader la masalah air lagi..